Hvad er SPAM?

Hvad er SPAM?

7. december 2021 Slået fra Af Mikkel

Hvad er SPAM, og hvor kommer det fra, det er et af de spørgsmål vi ofte hører. SPAM er oprindelig et billigt kødprodukt fra krigstiden, men SPAM bliver nu brugt til at betegne reklameemails som man ikke ønsker at modtage, reklamemails som sændes ud i store mængder til mange forskellige mennesker, i håb om at få dem til at gøre et eller andet. Det kan for eksempel være at lokke folk til at købe et produkt, en aktie, eller måske endda at narre folk til at oplyse deres kreditkort informationer, så en hacker et sted i verden kan misbruge kreditkortet.

SPAM kommer ofte fra en eller anden ukendt adresse, og forsøger man at besvare emailen kommer der svar retur fra mailserveren om at den pågældende emailadresse ikke findes. Det er desværre sådan at alle og enhver kan indtaste en afsender email adresse, også selv om den pågældende afsender slet ikke findes.

Der bliver i dag taget initiativer til at gøre livet surt for spammere, for eksempel snakkes der om en ny mailstandard hvor det ikke er muligt selv at indtaste afsenderens emailadresse, og flere af de store udbydere af emailservices benytter nu smtp autentikation for at sikre at det kun er deres egne kunder der kan sende mail fra deres servere.

Ved brug af smtp autentikation kræves der ud over mailserverens navn, og din emailadresse, også et brugernavn og et kodeord. Disse få du oplyst fra din mailudbyder.

Selv om man ikke skulle tro det, er der faktisk en hel del mennesker der reagerer på en spammail. En undersøgelse har vist at langt over halvdelen af internetbrugere har set nærmere på et tilbud de fik via en spammail, og selv om det kun er 1-2 procent af modtagerne der foretager et køb ud fra en spammail, er det svimlende summer vi snakker om. Hvis vi forestiller os at en spammer sender 100 millioner emails ud med et tilbud om at man for 1 USD kan deltage i et lotteri, som måske har en gevinst på 1 million dollars. Selv om det kun er 2 procent der svarer, så har spammeren altså tjen 2 millioner dollars. Selv om der er tale om et reelt tilbud og en reel deltagelse i et lotteri med en gevinst på 1 million dollars, så har spammeren altså tjent 1 million på at sende alle de emails ud.

Du skal ikke regne med at en spammail er et reelt tilbud, som oftest er det kun noget spammerne gør for at tilgodese deres egne ønsker. For eksempel er der den seneste tid kommet rigtig mange spammails omhandlende gode tilbud på aktier. Folkene bag disse spammails ønsker en hurtig profit, og har måske købt en bunke aktier i en stribe mindre virksomheder. Aktierne er måske billige, og ved at reklamere for den billige aktie, kan spammerne lokke almindelige folk til at købe aktien, som så vil stige, og på den måde kan spammerne sælge aktierne med en fortjeneste, som altså ikke har noget at gøre med firmaets reelle værdi. Når spammerne så sælger deres mange aktier i det lille firma, vil aktierne igen falde til deres gamle niveau, og så står de uskyldige spamofre med deres aktier, som nu er mindre værd end det de kort forinden betalte for dem.

Undgå SPAM

SPAM er blevet et langt større problem igennem de sidste par år, end det nogen sinde har været før, men der er faktisk en del ting du selv kan gøre for at mindske generne af SPAM. Når jeg siger mindske generne, er det fordi det er nærmest umuligt at undgå spam 100 procent.

De gyldne regler

Der er et par gyldne regler du skal følge for at mindske SPAM mængden i din indbakke, overholder du disse regler mindsker du indholdet af spam i din og dine venners indbakke:

  1. Undgå at skrive din emailadresse på din hjemmeside. Spammerne har programmer som er lavet til at gennemsøge Internettet og finde emailadresser som står på hjemmesider. I stedet kan du bruge en mailformular på din hjemmeside, eller eventuelt lave et billede med din email, og indsætte det på din side. Der er selvfølgelig ulemper, for eksempel fordi folk så selv skal indtaste mailadressen, og altså ikke bare kan trykke på den som man ellers er vant til.
  2. Undgå at skrive din emailadresse i nyhedsgrupper. Præcis som på hjemmesider, kan nyhedsgrupperne nemlig scannes for emailadresser af spammerne. Skal du skrive et indlæg i et forum, så indsæt for eksempel en række punktummer, eller stjerner, og husk at fortælle folk at de skal fjerne dem inden de sender en mail til dig. Din email kunne så komme til at se ud som denne hans.hansen*****@gratisemail.dk i stedet for hans.hansen@gratisemail.dk.
  3. Når du modtager en eller anden email med en vittighed, eller nogle sjove billeder, som du gerne vil sende videre til dine venner, SKAL du sørge for at du ikke indtaster deres emailadresser i feltet TO/TIL. Brug i stedet feltet som hedder BCC. Hvis du indsætter alle dine venners emailadresser i feltet TO/TIL vil alle som modtager emailen kunne aflæse dine venners adresser, for der efter at begynde at spamme dem. Så er dine venner nok ikke så glade for dig mere! Ved at bruge BCC feltet sikrer du at de emailadresser som du sender til IKKE kan aflæses direkte i mailen.
    Hvis du modtager en email med vittigheder eller billeder, og du kan se at den er blevet videresendt flere gange MED alle emailadresserne synlige, så vær flink og slet alle de gamle emailadresser fra mailen inden du sender den videre. Så bliver mailen også nemmere at læse for modtageren.

Hvis uheldet er ude

hvis uheldet er ude, og du modtager spam i din indbakke, så skal du IKKE forsøge at svare på emailen. Slet den med det samme, og helst uden at åbne den. Mange spammails indeholder nemlig både virus og skadelige scripts som kan kompromittere sikkerheden på din computer.

En mulighed for at lette arbejdet med at slette spammails fra din indbakke er at installere et af de mange spamprogrammer som er på markedet. Disse programmer scanner dine emails når du modtager dem, og fjerner dem så automatisk, på den måde sparer du både tid og irritationer. Det bedste program på markedet er efter min mening klart det dansk udviklede SPAMfighter. Det er nemt at bruge, og menuerne er på dansk. SPAMfighter fjerner omkring 90 procent af de spammails man modtager, og de sidste 10 procent, kan man nemt selv fjerne ved at klikke på knappen BLOKER. Ved at klikke på BLOKER, er man også med til at indberette spammere, og på den måde hjælpe SPAMfighter med at fjerne spammails fra de mange andre brugere af programmet.

SPAMfri emailadresser

Flere internetudbydere er begyndt at indføre antispam programmer på deres mailservere, således at spam fjernes allerede inden det sendes ud til kunden, men det er faktisk også muligt at få en helt gratis emailadresse, uden om sin internetudbyder, som er beskyttet mod spam.
www.GratisEmail.dk er et af disse steder, og her benyttes det effektive SPAMfighter til at fjerne de uønskede emails fra brugernes indbakke. Selv om der skulle blive snuppet en legitim email af SPAMfighter, slettes emailen ikke, den flyttes blot til en SPAMfighter mappe, hvor brugerne så med jævne mellemrum kan gå ind og se om legitime emails er blevet slettet.