Hvad er RAL Farver?

20. september 2021 Slået fra Af Mikkel

RAL er er forkortning for ‘Reichsausschuß für Lieferbedingungen’ en institution, som er blevet grundlagt i slutningen af 20’erne. Siden marts 1980 bliver RAL ført som forening under navnet ‘Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung’ og danner det centrale organ til sikring af kvalitet i tyskland. En opgave af RAL er at forenkle og standardisere farveområdet.

Et begrænset antal af farvetoner skal industrien og handel sikre en økonomisk arbejdsgang med fastlagte farvegrupperinger. Farverne er meget udbredt og hvis der bliver arbejdet med RAL farver, forligger der i handel og industri tit et farvekort.

RAL har siden 1927 sørget for et ensartet sprog indenfor farver. RAL farver er standardiseret, numreret og navngivet så de forstås verden over.

RAL-farveregistret baserer ikke på videnskabelig systematik, men står for en samling af farver, som ofte bliver brugt af industrien og handel – for ekssample til tryk på maskiner, køretøjer og trafikskilte.

Også indenfor det offentlige, som politiet, brandvæsnet eller postvæsnet bliver RAL brugt som farvereference til udskrevne trykopgaver.

Basisregistret består i øjeblikket af 210 farvetoner, som har forskellige 4-cifrede numre.

Der findes desuden en blandingsnøgle, der gør et givet tryk muligt, ved at blande alle RAL-farver ud fra standardfarverne.