Hvad er Postpress?

15. juli 2021 Slået fra Af Mikkel

Postpress kaldes også efterbehandling og er den behandling, tryksagerne og de grafiske produkter får inden de bliver omdelt.

Post betyder efter og press betyder at trykke.

Selv i højt industrialiserede lande foregår færdiggørelsen i mange trykkerier endnu i en vis udstrækning manuelt. Dette gælder naturligvis i endnu højere grad vækstmarkederne i Asien, hvor lønudgifterne er betydelig mindre.

De fleste trykkerier og grafiske virksomheder kan tilbyde at efterbehandle trykark på lang række forskellige måder. Nedenfor finder du et udsnit af muligheder med link til dybere forklaringer om de enkelte metoder.

Forskellige former for postpress/efterbehandling

Færdiggørelsen, der afslutter trykkeprocessens værdikæde, er afgørende for produktion af førsteklasses trykprodukter. Hvad enten det drejer sig om falsning, skæring, perforering, udstansning, klammehæftning, fadensiegel-indbinding eller limbinding – de mangfoldige muligheder kræver effektive, fleksible og præcise løsninger.

Falsning

Falsning anvendes, når et stykke papir skal foldes sammen, så det består af 4 eller flere sider/fløje.

Der er mange forskellige falsemåder: rulle, port, zig-zag, forskudt fals osv.

Hvis papirgramvægten overstiger 170 g, anbefales bukkestreg for at undgå, at papiret flækker og farve i ryggen krakelerer.

Bukning/rilning

Bukning/rilning er en proces hvor der laves et ”forbuk” i papiret, hvor der skal være en fals.

Der anbefales altid bukkestreg ved papirgramvægte højere end 170 g.

Efter der er lavet bukkestreger, kan produktet leveres færdigfalset eller plano, hvor du selv folder.

Hæftning

Hæftning bruges, når du har mere end 4 sider i din tryksag. Normalt hæftes med to hæfteklammer, enten med flade klammer eller med øjeklammer, så brochuren efterfølgende kan indsættes i ringbind. Afhængig af papirtykkelse er der maksimumgrænser for, hvor mange sider, der kan sammenhæftes.

WireO

WireO spiralisering er et alternativ til klammehæftning – f.eks. hvis du ønsker kraftigt papir, har mange sider eller skal have meget stort slidstyrke – f.eks. ved manualer. Spiralen kan være i forskellige farver, sølv eller blank.

Som omslag er der forskellige muligheder ud over kraftigt papir/karton; f.eks. gennemsigtig blank plast eller kraftig frosted plast.

Kachering

Kachering er en overfladebehandling af papiret, hvor der påføres en meget tynd folie under varme og tryk. Det giver en meget eksklusiv finish og gør samtidig papiret vand- og smudsafvisende. Folien fås både med mat og højglans blank overflade og kan påføres både som enkelt- og dobbeltsidet. Læs meget mere om kachering her

Ved mindre oplag er kachering ofte en både bedre og billigere løsning end f.eks. UV-lak.

Laminering

Ved Laminering indkapsles papiret i polyesterfolie på begge sider under varme og tryk. Det bliver derved vand- og smudsafvisende og er samtidig væsentlig stærkere.

Ved en lukket laminering er der en gennemsigtig lamineringskant hele vejen rundt om papiret, som dermed er vandtæt og kan anvendes udendørs. Ved en åben laminering findes denne kant ikke, idet der renskæres rundt om papiret.

Der findes forskellige tykkelser på lamineringsfolie: 75 micron, 125 micron og 250 micron, med mat eller blank overflade. Mat overflade er dyrere end blank.

Tryklak

Tryklak anvendes for at gøre trykket stærkere og for at minimere risikoen for afsmitning. Vi anvender oftest en neutral mat tryklak, hvis det er nødvendigt. Behovet for tryklak afhænger dels af farvemængde, dels af papirtype og dels af, hvordan tryksagen efterfølgende skal håndteres.

Perforation

Perforation bruges normalt, når f.eks. en kupon eller et girokort skal kunne rives af en færdig tryksag uden at bruge saks. Perforation kan også anvendes som erstatning for bukkestreger ved komplicerede falseopgaver.

Der findes mange forskellige perforationstyper afhængig af papirtype og hvor let, afrivning skal kunne ske.

Stans

Stans anvendes, hvis udskæring ikke kan foretages i en normal skæremaskine – f.eks. hvis der er tale om afrunding, faconudskæring, huller etc.

Stanseforme opbygges i hvert enkelt tilfælde ud fra dine ønsker og specifikationer. Udgangspunkt for produktion af stanseform er datafil udarbejdet i Adobe Illustrator.

Hulning

Hulning er en proces, hvor der bores huller til f.eks. indsætning i ringbind

Postpress for lige netop dig

Postpres afslutter det gode arbejde, du har påbegyndt. Vejen fra reklamebureau, over tekstforfatter og fotograf til grafiker og trykkeri er ikke gået forgæves, hvis du gør dig de sidste overvejelser om, hvordan produktionen af din tryksag skal afsluttes. Lak eller laminering, kachering eller bogbinding? På visible finder du inspiration og konkret faglig viden, der gør dig i stand til at træffe det helt rigtige valg af postpress.