Hvad er off-set litografi?

30. juni 2021 Slået fra Af Mikkel

Off-set litografiet adskiller sig ikke i princippet fra det litografi, der trykkes fra stenblokke eller metalplader. Off-set litografi er stadig et kemisk plantryk, men der er kommet et ekstra led ind i processen, idet farven under trykningen overføres fra trykpladen til en gummidug, hvorfra den føres over på papiret.

Off-set litografiet er den industrielle videreudvikling af det klassiske litografi.

Fordelene ved off-set litografi er dels, at man undgår spejlvendingen, dels at nøjagtigheden og hastigheden under trykningen er meget stor. Metoden blev opfundet omkring år 1900 i USA efter mange eksperimenter med det mål at hæve oplagenes størrelse og produktionshastigheden. Massekommunikationens – og dermed reklamens – tidsalder var begyndt.

Med off-set litografiet er vi ovre i grafikkens industrielle udvikling. Off-set er især blevet udbredt efter 2. verdenskrig og er blevet den mest almindelige metode til alle former for reproduktion.

Efterhånden har kunstnerne også følt sig fristet til at tage det op, her i landet især fra 1960’erne og fremefter. Man kan hurtigt og billigt producere store oplag, hvorfor off-set trykte litografier i nogle tilfælde har haft karakter af vor tids flyveblade. Især i starten var de ofte forbundet med et udtalt socialt og politisk engagement fra kunstnerside.

Off-set litografi for dig

Du skal bruge off-set litografi hvis du billigt og hurtigt skal bruge tryk med kort levetid, men stor informationspålidelighed.