Hvad er Mezzotinte?

17. august 2021 Slået fra Af Mikkel

Mezzotinten kendes tilbage fra 1600-tallet og findes endnu i anvendelse, skønt den ikke er så almindelig. Mezzotinte kendes især fra Italien og navnet er da også italiensk og betyder halv-farvet, altså farvet i nuancer af sort-hvid uden andre farver.

Mezzotinte er en dybtrykteknik og kan være kostbar at anvende.

Gamle mezzotinte-tryk opnår i disse år ganske gode priser på auktioner i ind – og udland, alt efter kvalitet, kunstner og motiv.

Mezzotinte kaldes også sortkunst efter sine bløde, velouragtige sorte nuancer.

Som koldnålsraderingen er mezzotinten, en direkte metode. Teknikken er opfundet af tyskeren Ludvig von Siegen ca. 1640. Kobberpladen bearbejdes med et riflet vuggestål, der afsætter en mangfoldighed af små mærker i pladen. Når pladen er gennemhakket flere gange i alle retninger trykker den fløjlsagtig sort

Teknikken bag mezzotinten består i, at kunstneren behandler kobberpladen regelmæssigt og over det hele med et såkaldt vuggestål, et bredt, stemmejernslignende værktøj med takket æg. Efter denne behandling står trykpladen med en uendelig mængde jævnt fordelte grater. Kunstneren kan dernæst behandle dele af pladen med et skrabejern, der giver en grovere struktur og dermed frembringer en mørkere nuance i trykket. Og han kan behandle andre dele af pladen med et polérstål, der gør den mere glat. På denne måde kan man frembringe alle mulige toner inden for sort-hvid skalaen.

Hvordan kan jeg bruge mezzotinte?

Hvis du gerne vil brande dig, dit firma eller dit produkt som eksklusivt, kvalitetsbevidst og raffineret på den lidt underspillede måde skal du udtrykke dig gennem mezzotinte. Hvorfor sende digitale julekort i discountfarver, når du kan lykønske dine forretningsforbindelser med håndtrykte mezzotinte-kort i nummererede oplag? Det svarer til at brygge kontorkaffen på en italiensk Pavoni espressomaskine eller rundhåndet udstyre alle i firmaet Citroen DS cabriolet som firmabil. Luksus, men på den subtile måde, der signalerer overskud – både på bundlinjen og mentalt.