Hvad er Kunstnerisk Serigrafi?

16. juli 2021 Slået fra Af Mikkel

Serigrafi kendes også som silketryk.

Der findes også grafiske teknikker, der ikke har karakter af trykgrafik. Blandt disse er serigrafien (silketrykket). Kunstneren arbejder her ikke på en trykplade, men på en silkedug, som er spændt ud over en træramme. På silkedugen maler man med en såkaldt ”filler”, hvormed man dækker de partier, som skal fremstå hvide, altså uden farve, i trykket.

Under mangfoldiggørelsen placeres rammen oven på papiret. Trykfarven trækkes hen over silkedugen, som den presses igennem for at blive afsat på papiret nedenunder.

Serigrafien blev tidligst taget i brug af skiltemalere og dekoratører, mens den her i landet findes i anvendelse blandt kunstnere fra 1940’erne og fremefter. Dan Sterup-Hansen og Richard Mortensen var blandt pionererne.

Serigrafien fandt især sin udbredelse blandt de non-figurative, konstruktive kunstnere, hvis udtryksform den er særlig egnet til i kraft af sine ensartede klare farveflader. Siden har den pop-inspirerede generation med kunstnernavne som Bent Karl Jacobsen og Karl Åge Riget taget den op, og den er i dag en grafisk metode med særdeles stor udbredelse.

De grafiske udtryksformer er som så meget andet i rivende udvikling i disse årtier. Ikke mindst de tekniske nyskabelser inden for reproduktion og information inspirerer kunstnere til at eksperimentere.

Fotokopimaskinen er en af de tekniske nyskabelser, der har resulteret i nye former for grafik. Xerografi kaldes denne form for grafik, der her i landet blev introduceret af kunstneren Søren Hansen i 1979.

En af xerografiens muligheder består i, at man kan få billeder hentet mange steder fra til at ligge ovenpå hinanden som i flere lag i billedet. Der er også mulighed for op- og nedfotografering, lige som også farven er ved at komme ind i kopimaskinen.

Hvad kan du bruge kunstserigrafi til?

Originale, nummererede seriegrafiske tryk er den oplagte eksklusive firmagave, der imponerer –også langt ud over Danmarks grænser, da dansk serigrafi er verdenskendt og et skattet samleobjekt i f eks Japan og USA. Med et kunstseriegrafisk tryk er du i stand til at give dine samarbejdspartnere og forretningsforbindelser en gave, de husker dig og dit firma for. Og kunstseriegrafiske tryk er ægte kunst, men til priser, hvor alle kan være med.