Hvad er Kachering?

19. juli 2021 Slået fra Af Mikkel

Kachering kan også staves kaschering, begge stavemåder bruges i flæng. Dog er kachering efterhånden den mest udbredte.

Kachering – papiret coates med et tyndt lag plastik – mat, blank eller præget – kan ikke udføres partielt, i modsætning til lakering.

Kachering er en overfladebehandling af papiret, hvor der påføres en meget tynd folie under varme og tryk. Det giver en meget eksklusiv finish og gør samtidig papiret vand- og smudsafvisende. Folien fås både med mat og højglans blank overflade og kan påføres både som enkelt- og dobbeltsidet.

Ved mindre oplag er kachering ofte en både bedre og billigere løsning end f.eks. UV-lak, men det afhænger meget af, hvilket resultat, man ønsker at opnå.

Hvor kommer kachering fra?

Kachering kommer fra det tyske ord “Kachierung”, der betyder lagvis sammenklæbning. Kachering eller påføring af en tynd plastfolie på tryksagens overflade giver en yderligere forøgelse af glansen og forbedrer tryksagens modstandsdygtighed og rivefasthed. Der bruges en hel del forskellige folier afhængig af de krav man stiller. Blandt disse folier kan nævnes celluloseacetat, polypropylen, PVC, polyester og polyethylen.

Mest anvendt er “orienteret polypropylen” (OPP) eller acetatfolie med en tykkelse på 10-30 mikron, blank eller mat.

Hvordan foregår kachering?

Selve kacheringsprocessen foregår ved, at folien først påføres en klæber, der ved varme og ventilation næsten helt tørres og derefter under tryk samles med de ark, der skal kacheres. Herefter skæres foliebanen i stykker, der svarer til arkene.

Der anvendes klæbemidler af forskellig type til kacheringen, alt efter hvilke materialer (papir/karton) der benyttes, f.eks. en tokomponent klæber. Ved kachering kan der også være problemer med vedhæftningen pga. for surt papir (pH) og ikke mindst pga. det pulver trykkeren kommer på arkene for at undgå afsmitning.

Mat kachering kan kombineres med serigrafisk UV-lakering, der giver tryksagen et virkelig flot ‘look’ ved samspillet med den matte overflade, og den blanke lak, der kan mærkes.

Hvad egner kachering sig til?

Kachering er særdeles velegnet til overtræk til helbinds-bøger og ringbind, da folien giver papiret øget rivestyrke. Kachering er i familie med bogbinding.

Hvornår skal du vælge kachering?

Du kan få glæde af kachering som overfladebehandling, når hele overfladen skal dækkes af et beskyttende lag. Dine bøger og ringbind lever længere med kachering, og kachering er ofte et billigere løsning end lakering. Særligt ved mindre oplag kan kachering betale sig, og du får et både holdbart, unikt og billigt produkt med kachering.