Hvad er Højtryk?
Højtryk er en grafisk teknik, og en ganske gammel en af slagsen. Højtryk nedstammer i lige linje fra træsnit. ‘Opfundet’ i 1447 af Johan Gutenberg. Primært anvendt til trykning af tekst. Blandt de tre grafiske grundtyper er højtrykket det ældste. Det kan spores tilbage til oldtidens Kina, og det er også højtrykket, man tidligst finder anvendt i den europæiske grafik.
Ved højryk forstås at trykplade eller stok er bearbejdet således at der skæres områder væk, som skal fremstå hvide i det endelige tryk. Selve motivet står tilbage i pladen og kan nu valses over med sværte, som dernæst trykkes eller gniddes mod papiret.
Højtryk omfatter træsnit, linoleumsnit og xylografi mens f.eks. koldnålsradering og ætsning hører til indenfor dybtryk.
Trykprincippet anvendes i dag i flere varianter:
- Træsnit
- Linoleumssnit
- Xylografi
- Kartoffeltryk og andre stempler
- Bogtryk
- Folietryk
- Letterset
- Flexografi
Højtrykket arbejder med en stempelagtig overføring af billedet fra trykpladen til papiret.
Højtryk er en af de mest udbredte grafiske trykkeformer.
Trykprincippet hedder HØJTRYK fordi trykformens trykgivende partier niveaumæssigt ligger højere end trykformens ikke-trykgivende partier.
De partier, der i det færdige billede skal fremstå hvidt, skæres bort, mens de ophøjede partier, der står tilbage, afsætter farve på papiret.
Fremgangsmåden i højtryk svarer til fremgangsmåden i bogtryk, og udviklingen af det europæiske højtryk var da også snævert forbundet med fremkomsten af bogtrykkunsten i det 15. århundrede.
Andre højtrykteknikker
Til højtryk kan der arbejdes i andre materialer end træ. En variant er linoleumssnittet, der hovedsagelig hører til i vort århundrede. Den første betydningsfulde kunstner, der tog det op, var Picasso. Han introducerede også en metode til at trykke med flere farver fra samme plade, idet han for hver farve skar mere bort.
Linoleum er billigt og let at arbejde i og har også i nyere tid haft mange dyrkere, f. eks. Dea Trier Mørch og andre af de kunstnere, der har haft tilknytning til kunstnerkollektivet Røde Mor.
Enkelte kunstnere anvender mere utraditionelle materialer til at snitte i, eksempelvis plastik, plexiglas eller karton.
Endelig kan man fremstille højtryk ved ætsning i en metalplade. Almindeligvis hører metalpladerne til inden for dybtrykteknikkerne, men man kan benytte f.eks. en zinkplade til højtryk ved at bortætse den del, der ikke skal trykkes.
Højtryk i din hverdag
Højtryk er ikke det første, der falder dig ind når du læser medlemsbladet fra din cykelklub,men den kan meget vel være trykt ved højtryk. Højtryk i form af bogtryk anvendes i små familievirksomheder, til trykning af småtryksager som tekstlinier til kuverter og diverse tiltryk.
Hvis du ønsker at udtrykke dig på etiketter, ved sikkerhedstryk og gennem andre tryksager der skal have “metalic-tryk” og holografiske effekter, skal du bruge folietryk, der også er en højtryksvariant.Og skal der endelig tryk på papkasserne, så alle kan de, at indholdet er fra dit firma, så er det flexografi, der skal til. Flexografi er også højtryk og anvendes i to varianter: tryk på plast og tryk på pap/bølgepap.