Hvad er Flexotryk?

22. juni 2021 Slået fra Af Mikkel

Flexo kaldes også emballagetryk eller flexografi.

Forskellen på flexo og offset er i grove træk maskinens opbygning.

Flexografi er blevet en stadig mere betydende del af et moderne produkt, idet emballagen i dag er med til at sælge varen.

Flexografi er en højtryksmetode, hvor de trykkende dele er hævet over valsens niveau. Traditionelle flexografiske trykfarver er lavviskøse, dvs. de flyder let. Eksempler på produkter trykt ved flexografi er tapet, etiketter, konvolutter, bølgepap, indpakningspapir, toiletpapir, papirsposer, metalfolier og alle former for plastfilm

Flexografi foregår med flydende trykfarve, der tørrer ved fordampning, hvor trykfarven overføres af en trykform af gummi eller elastiske polymerer, hvor billedbærerne er ophøjet i forhold til de ikke-trykgivende områder.

Flexografi giver mulighed for emballage som effekt.

Lidt historie om flexografi

Tryk på emballage tog sin udvikling på det tidspunkt, hvor handlen blev til selvbetjening. Varen skulle nu sælge sig selv, sende et budskab om produktet, om kvalitet, om hvor, hvordan, hvorfra og hvornår produktet er fremstillet.

Når vi går i et byggemarked og ser en højtryksrenser, kan vi på emballagen hurtigt se, hvor og hvordan den skal bruges. Vi kan simpelthen ikke undvære en højtryksrenser, da vi netop har det behov, som er vist på emballagen.

Når vi så er i en brugskunstforretning, søger vi en gave. Hurtigt ser vi en gave, som er emballeret på en sådan måde, at produktet er sat i scene. Så udover selve trykket på emballagen er konstruktionen vigtig.

Hvad findes der i dag af emballager?

Hvis vi starter i den ene ende, er der transportemballager af bølgepap. De fleste er uden tryk og med en etiket, der fortæller, hvad der er i emballagen. Andre er forsynet med en tekst, som kan være trykt med inkjet .

Flexo på bølgepap

Emballagerne kan også være fortrykt fra emballageleverandøren, som har trykt teksterne med flexo-teknik, som er en trykteknik, hvor en kliché påtrykker en farve på bølgepappet.

Med flexo-teknikken kan man også trykke i flere farver, men da bølgepappet er et blødt materiale og oftest sugende, er der grænser for hvor fint et tryk, der kan laves.

Flexo-teknikken bruges også, hvor der er høje kvalitetskrav, f.eks. hvor der trykkes i en finhed som 50 linier (punkter) pr. cm. Denne teknik bruges, hvor der trykkes på en liner, før denne liner danner udvendig side i produktionen af bølgepappet. Dette bølgepap bruges til emballager, som

anvendes til transport og salgsemballager, hvor varen køres ind i forretningen direkte på paller, såsom kaffe, øl, chips, vaskepulver og skuremiddel.

Flexo på karton

Flexo-teknikken anvendes også til tryk på karton. Der er trykmaskinen oftest inline med en stansemaskine og til tider en limemaskine. På et sådant anlæg kan der samtidig trykkes på bagsiden.

Der kan trykkes en illustration, trykket kan forsynes med cold-foil (som er guld-sølv folier), eller der kan lægges en barriere på bagsiden.

Emballageprodukter, hvor denne teknik anvendes, er mælkekartoner, etiketter, tobak, brødbakker, chokolade, cornflakes og medicinalprodukter (læs mere om farmaceutisk emballage her…).

Emballagetryk ved hjælp af serigrafi

Displays og skilte trykkes oftest i små oplag, og der stilles store krav til lysægthed af farverne. Disse produkter anvender serigrafi, som er en teknik, hvor man har en trykform – en ramme hvorpå der er spændt et net. Nettet er lukket med et stof, som har den egenskab, at når man monterer en film og belyser gennem filmen, kan de steder som er belyst, vaskes bort. De udvaskede steder er nu der, hvor farven kan trykkes igennem og over på kartonen.

Finheden af netmaskerne er den finhed, hvormed der kan trykkes – op til 27 linier pr. cm.

Hvad trykker man på?

Offsetkacheret bølgepap er et bølgepapmateriale, som bruges til salgs- og transportemballager. Materialet pro-duceres i forskellige tykkelser, som er 1-2-3- 4 mm. Materialet er meget velegnet til fremstilling af spændende konstruktioner, som oftest bruges det til non-food produkter i mindre

og mellemstore serier. Materialet består af et linerark (ydersiden), som oftest er 180-230 g/m2 bestrøget liner, som oftest trykkes. Dette ark limes (kacheres, læs mere her…) på en enkel-sidet bølgepap for derefter at blive til et 2- sidet offsettrykt bølgepapark, som så kan konverteres til emballager. Bølgepap har egenskaber som høj stablingsstyrke, stødabsorberende og isolerende.

Offset-trykte kartonemballager, også i daglig tale kaldet kartonnager, er den emballage, som ofte er primær (inder-) emballage, men også salgsemballage.

Hvordan bruger jeg flexografi eller flexo/emballagetryk?

Flexografi giver et personligt og unikt udtryk som tryk på karton, tapet, etiketter, konvolutter, bølgepap, indpakningspapir, toiletpapir, papirsposer, metalfolier og alle former for plastfilm. Med felxografi kan du gøre din emballage eller indpakning til en helt særlig oplevelse, som kunderne vil huske dit produkt for.