Hvad er din digitale bog?
Sådan indbinder du din digitale bog:
Den digitale bog har mange fordele i forhold til den trykte. Den er lettere at kopiere og sprede, den er søgbar og man kan med lethed kopiere udvalgte dele af den. Trods det er der mange der ikke kan frigøre sig fra den fysiske bog. Følelsen af at krybe ned i yndlingslænestolen med en god bog er vidunderlig – den følelse kan slev ikke den bedste fladskærm fremkalde.
Dette skaber givet problemer for en del bogelskere. Hvis man af princip ikke er interesserede i at købe bøger i butikkerne, eller altid risikerer at få store bøder hvis man ikke leverer bøgerne man låner på biblioteket tilbage, skal man overveje selv at indbinde internetbøger, altså bøger printet ud fra Internettet.
Alternativet med at udskrive bøgerne som A4-bunker er ikke til at holde ud. Der er dog en løsning på problemet. Ved at kombinere det vidunderlige bibliotek som internettet er med en ”do it yourself”-kultur som har inspireret alt fra hobby-snedkere til punk-musikere, kan man ved hjælp af nogle relativt simple midler lave sine egne bøger.
Det du skal bruge
En e-bog
Papir
Tykkere papir
En nål (af typen ”stopnål”)
Tråd (halv-tyk sytråd)
Karlsons klister (lim)
Lineal
Saks
Tøjklemmer
FinePrint (Software)
1. Udskrift
Udskrivningen er baseret på et program der hedder FinePrint. Der findes andre programmer med lignende funktioner. Princippet er det samme for dem.
Når du har åbnet din e-bog og har valgt at udskrive den, vælger du FinePrint i stedet for din standardprinter. Derefter tages du til et forhåndsvisning af dokumentet, hvor du kan ændre visse indstillinger
I den første menu der vises (”Preview”) vælger du ”Booklet” og “Leave room for gutters”.
I menuen Settings vælger du “Print as sub-booklets” og fx. “5 sheets per sub-booklet”.
Derefter udskriver du bogen. Resultatet burde blive et stort bundt papir hvor der er skrevet 4 sider på hvert ark.
2. Foldning & sammentrækning
Du tager den udskrevne papirbunken og deler den i bundter af 5 (altså hver sub-booklet for sig selv). Derefter tager du hvert bundt, folder papirerne enkeltvis og putter dem ind i hinanden, så de ser ud som 20 sider i bogen.
Når du har gjort sådan med alle bundter, tager du et bundt og markerer hvor hullerne skal være. 10 huller plejer at være fint. Læg en lineal på midter-opslaget og sæt en markering med en blyant 1 cm fra kanten, der skal det første hul være. Derefter skal der være 2 cm mellem hvert hul, bortset fra de to midterste der skal sidde 3 cm fra hinanden. Tryk derefter hul ved markeringerne med din nål.
Træk tråden gennem hullerne, sørg for at begynde og slutte på bagsiden. Efterlad 5-10 cm tråd i begge ender. Når du har gjort det med alle dine bundter tager du tøjklemmer og fikser bogen så ryggen er ret og fin. Derefter tager du de løse trådstumper, binder dem sammen og klipper dem af kort efter knuderne.
3. Omslag
Der findes et par forskellige måder at lave omslag til en bog. Det vi skal gøre, er at tage noget tykt papir (findes i hobbybutikker og butikker der sælger kontortilbehør) som er lige så bredt som A4-papir (21 cm), men lidt længere, afhængigt af hvor tyk din bog er.
Det første du skal gøre er at måle ryggen på dine ark. Derefter ligger du 29,7 til tykkelsen(længden af et A4-ark). Så hvis din bog-ryg er 2 cm bred, er papiret du skal bruge 21 x 31,7 cm. Når du har skåret dit omslag ud, er det tid til at folde det.
Derefter ligger du en ordentligt klat lim på midten af omslaget, og ligger derefter dine bundter i. For at det skal kunne tørre er det en god ide at stabillisere med fx. tøjklemmer.
Det kan være en god ide at sætte beskyttelses-plast på som man har på bøgerne i skolen. Det ser pænere ud og holder længere. Desuden kan du, hvis printeren tillader det, udskrive for- og bagside, samt titel på ryggen til omslaget. Hvis du ikke tør ligge omslaget i printeren, kan du udskrive for- og bagside separat og lime dem på med en limstift. Det ser helt okay ud, hvis du sætte beskyttelses-plast på bagefter.