Hvad er Billig hosting?

Hvad er Billig hosting?

6. oktober 2021 Slået fra Af Mikkel

Et udbredt koncept der er godt for små sites!

”Billig” hosting er et forholdsvist nyt koncept, hvor hosting tilbydes for meget små penge om måneden. Det siger sig selv, at der må være en hage ved et sådan tilbud, men hvornår og hvorfor burde man overveje en sådan løsning. Flere og flere hosting leverandører tilbyder billig hosting som del af deres produkt portefølje.
”Billig” hosting kan have en stor værdi for brugere, men det er vigtig at være sikker på, at en billig løsning vil dække dine behov inden du vælger at gå videre af den vej.

Billig hosting – hvad skal man passe på?

Det første du bør sikre dig, er at have et overblik over hvilke leverandører der er på markedet for billig hosting. Når du har samlet dem som tilbyder billig hosting, bør du se efter hvad den ene billig hosting leverandør tilbyder sammenlignet med den anden billig hosting leverandør inden for den samme pris. Hvis den ene tilbyder væsentligt mere end den anden indenfor de samme penge, er det måske for godt til at være sandt!

Internettet er det sted hvor man selv for små penge kan få en tvivlsom virksomhed til at se professionel ud. Så lad ikke din beslutning for valg af billig hosting leverandør være påvirket af hvordan virksomheden ser ud på nettet. Markedet er fyldt med leverandører som lejer servere og sælger billig hosting ved at fylde dem med alle de sites der kan være derpå, nogen med for mange ud fra kundens forventede ydelse. Det er næsten umuligt at vurdere mellem hvor professionel en billig hosting leverandør er. Men hvis du kun betaler mellem 5 – 10 kr. om måneden for hosting, skal du ikke forvente dig nogen særlig grad af support. Vær opmærksom på evt. skjulte omkostninger vedr. domæne oprettelser eller domæne flytning.

Nogle billig hosting leverandører slår på hvor megen båndbredde der tilbydes, og at det spiller en rolle, er der ikke megen tvivl om. Men det er ikke det eneste argument for hurtige loading tider for sitet.

• Der eksisterer ingen ”uendelig” båndredde, alt har sit max. Hvis I planlægger at arbejde på at tilføre sitet meget trafik, er mængden af båndbredde væsentlig, da alle besøgende af sitet deles om den tilbudte båndbredde. Men der er forskel på om dit site har adgang til en 100MB opkobling, eller har garanteret en eksklusiv båndbredde på 100MB. Chancen er, at den server dit site er hostet på har en 100MB opkobling, og at dette site skal deles derom med 500 andre sites på samme server. Afhængig af trafikken på de andre 499 sites, overlades der ikke nødvendigvis megen båndbredde til dine 50 besøgende af gangen. Værre kan det blive hvis flere servere hos billig hosting leverandøren skal deles om den opkobling firmaet stiller til rådighed.

• En kravspecifikation som du kan vurdere din mulige billige hosting leverandør på er oppetider. Oppetider stiller krav til hvor mange server nedbrud du som kunde hos en leverandør kan acceptere. Du bør kunne forlange en oppetid på en fastsat procentsats for dit site. Hvis billig hosting leverandøren ikke kan levere en garanti derom, er der måske en grund dertil. Hvilken procentsats af oppetid du forlanger, er et spørgsmål om temperament. Du skal forvente min. 99%, alt derunder er kritisk. Men det er op til den enkelte at vurdere hvilken hosting løsning man kan leve med.

• Loadtime er en anden kravspecifikation du bør overveje. Som nævnt er båndbredde ikke en egentlig garanti for hurtig side adgang for dit site. Der er andre faktorer der spiller en rolle, som f.eks. antal sites på samme server, og den belastning denne server operere med. Det er op til dig selv at vurdere hvor lang tid dine brugere kan acceptere at vente på siderne af dit site på. Det er jo muligt at den information som er på sitet, er af livsnødvendig vigtighed. Men chancen er, at det bare er af general interesse. For 5 år siden ville man have sagt, at load tider på 20 sekunder ville være have været det maximalt acceptable. Men i dag, forventer man generelt loadtime til at være indenfor nogle få sekunder.

Billig hosting – hvad kan man forvente?

Generel visdom siger, at man får hvad man betaler for, og sådan er det også med billig hosting. Eller sagt med andre ord … du får ikke det du ikke betaler for. Men hvad er det så man kan forvente for sine 5 – 10 Kr.?

• Man får potentiel mindre stabilitet. Med billig hosting løsninger vil man næsten med garanti være på servere sammen med op til 500 andre sites, og med de problemer og skavanker det kan medfølge.

• Mindre niveau af support. Med billig hosting kan man ikke forvente at der bruges ret meget tid fra hosting firmaet på at afhjælpe evt. problemer ved dit site, kode eller plugins. Nogle vil måske alligevel levere en god support, også for få penge, men hvis dit site er vigtigt for dig, og det er vigtigt at få support til at problemet er helt løst, så bør du nok overveje at betale lidt mere for din hosting.

• Problemer med loadtime. Du skal gøre dig det klart over hvor lang tid, dine besøgende vil vente på en side, og hvor mange gange de vil acceptere loading fejl på dit site. Land dig ikke distrahere af båndbredde, og antal e-mail kontoer, det er ikke det som dine brugere vil vurdere dit site på.

• Nogle billig hosting leverandører tilbyder support på CMS systemer. CMS (Content Management Systems) er systemer der gør det muligt at bygge og vedligeholde er site vha. fastsatte skabeloner. Vær opmærksom på skjulte omkostninger i forbindelse med at vælge et dyrt CMS hos en billig hosting leverandør. Der fås i dag glimrende gratis CMS systemer baseret på Open-Source kode, som ville være mere naturlig at vælge hvis man er potentiel billig hosting kunde. Vær opmærksom på om billig hosting leverandøren yder support på sådanne Open-Source systemer hvis man ønsker at arbejde med det. Det er klart den billigste løsning.